Maak een afspraak >

Hoe leest u de zonkracht berichten?

Zonkracht, in de zomer wordt er iedere dag over gesproken tijdens het weerbericht. Begrijpt u wat het inhoud?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

zonkracht.jpgWat betekent dit in de praktijk?
Wanneer er bijvoorbeeld een UV index 7 wordt afgegeven, betekent dit dat u met een huidtype 2 (wat de meeste Nederlanders hebben) al na 14 minuten onbeschermd in de zon zult verbranden. Smeren met een zonbeschermend product is dus echt noodzakelijk!

Wat doet een zonnebrandcrème?
Met een zonnebrandcrème verlengt u de tijd dat u in de zon kan zijn, zónder te verbranden. De beschermingsfactor van een zonnebrandcrème heet Sun Protection Factor (SPF). Kies een zonnebrandcrème die UVA- en UVB-straling tegenhoudt. UVA-straling veroudert de huid sneller, terwijl UVB-straling de huid verbrandt. Een factor 20 tot 30 is aan te raden, alles daarboven biedt nauwelijks méér bescherming. Met een SPF 20 kunt u 20x14 minuten beschermd in de zon zitten (dit is theorie en zal in werkelijkheid afhankelijk zijn van het huidtype en de zonkracht).

Wilt u meer weten over verstandig zonnen?
Download de 'zon verstandig' brochure van KWF kankerbestrijding of bezoek hun website.

Terug naar nieuwsoverzicht