Maak een afspraak >

Zonbescherming van Pascaud: wat kies je en waarom?

Als gevorderd cosmeticagebruikster weet je natuurlijk al lang dat zonbescherming een must is. Maar weet je ook waar je op moet letten als je een product koopt, en wat nu eigenlijk echt goede bescherming is voor jouw huid?


Eerst maar even wat achtergronden over de soorten licht die onze Aarde bereiken.

Zonlicht bestaat uit verschillende lichtstralen: ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood licht. Ze zijn overdag altijd aanwezig, of het nu bewolkt is of niet.

Het Ultra Violet licht kunnen we weer onderverdelen in: UV-A, UV-B en UV-C stralen. Deze termen heb je misschien al eerder gehoord. Tegen deze stralen willen we onze huid graag beschermen wanneer we naar buiten gaan.


UV-C

UV-C is een zeer intensieve zonsterkte en bereikt de aarde gelukkig (nog) niet! UV-C wordt tegen gehouden door de ozonlaag. Vandaar dat wanneer er een gat in de ozonlaag zit (gedeelte boven Australië), je beter heel goed moet oppassen. Deze straling kan kankerverwekkend zijn.

UV-B
UV-B (5%) wordt gedeeltelijk uitgefilterd door de ozonlaag en bereikt de aarde wel. Bewolking en glas houdt UV-B straling tegen.

UV-B dringt door tot in de opperhuid, de bovenste laag van de huid. Het zorgt voor de bruining en aanmaak van vit. D. Daarnaast veroorzaakt het ook verbranding (burning) van de huid wanneer deze niet goed beschermt wordt. Door zonverbranding wordt de natuurlijke bescherming van je huid beschadigd en aangetast, en kan dit uiteindelijk leiden tot huidkanker. 
Wanneer een product bescherming biedt tegen UV-B straling, wordt dit uitgedrukt met een SPF (Sun Protection Factor) zoals bij de Sunscreenspray voor het lichaam.
 

UV-A en UV-B licht op de huid


UV-A

UV-A (95%) is altijd aanwezig en gaat deels door kleding en glas heen. UV-A dringt door tot in de lederhuid en gaat dus dieper in de huid. Deze straling zorgt voor huidveroudering (aging) door de vrije radicalen die er vrij komen. Ook is deze straling de veroorzaker van melasma, een bruine verkleuring, opeenstapeling van pigment. UV-A straling is ook de veroorzaker van het melanoom (een agressieve huidkanker).

UV-A bescherming wordt uitgedrukt in ‘Boots rating’ of met een ‘A’ logo. De Boots rating wordt aangegeven in sterren, 3 sterren *** is een zeer hoge bescherming tegen UV-A straling, zoals bij de UV Defense voor het gezicht en decolleté. Het bijzondere van de crème is dat het een echte dagcrème is, trekt snel in en voelt niet vettig aan, en toch volop zonbescherming biedt! De UV Defense beschermt tegen veroudering door de zon (UV-A High***) en zonverbranding (>SPF30). Ook dit product bevat géén parfum.

 

Welke typen filters doen wat in een zonbeschermingscrème:

1. Organische filters (ook wel chemische filters genoemd) trekken in de huid en absorberen de UV-straling.

2. Anorganische filters (fysische filter) leggen een laagje op je huid en zorgt voor een weerkaatsing van licht. Dit kan door bijvoorbeeld mineralen zoals titanium dioxide.

3. Anti-oxidanten zorgen voor bescherming tegen de vrije radicalen.


pascaud-2016-zon_afb-linken-naar.jpg

Wat kun je nog meer doen voor een goede bescherming tegen de zon?

1. Breng je zonnebrandcrème voldoende dik aan voordat je gaat zonnen. Zo kan deze goed intrekken en ben je ook op weg naar bijv het strand of zwembad goed beschermt. Wanneer je pas gaat smeren op het moment dat je al een zonnebrand voelt opkomen, is het al te laat.

2. Breng herhaaldelijk nog een laagje zonnecrème aan gedurende de dag, het beste na ± 2 uurtjes wanneer normaliter de bescherming op z’n einde loopt.

3. Een hoed, zonnebril en schaduw kunnen ook goed helpen, zeker op het heetst van de dag.

4. Maar er is nog iets: nutriceutica!

Er zijn speciale
voedingssupplementen die jouw huid van binnenuit helpt te beschermen tegen de zon. Let op: het geldt niet als vervanging van een zonnecrème maar een aanvulling voor een optimale bescherming!

Zo’n supplement bevat anti-oxidanten om je wederom te beschermen tegen vrije radicalen, het zijn echte celbeschermers. Ook het herstel na het zonnen gaat sneller en beter.
Tevens zorgt het ervoor dat het pigment beter wordt aangemaakt wat resulteert in een mooie egale en diepere bruining.

En je hebt langer plezier van je mooie zomerse tan!

 

 

   


Terug naar nieuwsoverzicht