Maak een afspraak >

Wallen en kringen onder de ogen

Misschien komt het je wel bekend voor. Je hebt heerlijk geslpaen, voelt je uitgerust maar toch vragen vrienden of collega's: "Gaat het goed met je? Je ziet er moe uit". Sommige mensen hebben last van wallen of donkere kringen onder de ogen en krijgen dit soort opmerkingen dagelijks te horen. Maar hoe ontstaan wallen en donkere kringen en wat zijn de meest voorkomende oorzaken? 

Wallen zijn opvallende onderoogleden omdat er 'vocht in lijkt te zitten'. Wallen kunnen zowel door vocht (vochtwallen), vet en huid (vetwallen, loshangend vel) veroorzaakt worden. Sterker nog, het is doorgaans zelfs een combinatie van al deze aspecten. Wallen kunnen soms oog gepaard gaan met een donkere kleur. De donkere kleur is dan te wijten aan een optisch effect, ook weer als gevolg van ophoping van bloed in de adertjes onder de huid van de onderoogleden.

Zichtbaar vocht en/of vet onder de ogen ontstaat heel langzaam. Het is niet zo dat je 's avonds met volledig strakke, effen oogleden in bed stapt, en de volgende ochtend wakker wordt met dikke, enorm opgezwollen oogleden. In plaats daarvan, vormt zich langzaam een steeds duidelijker zichtbaar 'kussentje' van vocht en/of vet onder je ogen. Wanneer je er helemaal niets aan doet dan kunnen er op den duur echte dikke wallen ontstaan.

Maar hoe kan het dat er zich een vet- of vochtophoping voordoet onder je ogen?
De belangrijkste verschillende mogelijke oorzaken op een rijtje,
lees ze allemaal in deze blogpost op mijn fb pagina.


Wallen en kringen od ogen
Terug naar nieuwsoverzicht