Maak een afspraak >

Huidverzorging in de winter

De winter staat weer voor de deur wat wil zeggen dat onze huid het hard te verduren krijgt. Donkere dagen, koude wind, plensbuien, vrieskou of sneeuwbuien, hier gaat je huid niet van stralen. Bovendien verergert het binnenshuisklimaat met veel droge en warme lucht de onbalans van de huid. We krijgen last van een schilferige huid, extra rimpels, puistjes of eczeem... Maar met een goede huidverzorging krijg je je huid zo weer in balans.
We gaan dieper in op de invloeden van de winter op onze huid en hoe we onze huid in de winter het best verzorgen.

Wat is er anders in de winter?


Door de koude en de drogere lucht gaat je huid zich in de winter anders gedragen. Niet alleen droogt je huid sneller uit, maar ook de stofwisseling van de huid is anders in de winter en de huid is minder schoon in deze periode. Allemaal elementen die een extra belasting voor de huid zijn en dus om extra aandacht vragen.

Droge lucht
Je huid droogt veel sneller uit doordat de luchtvochtigheid, zowel binnen als buiten, veel lager is dan in de zomer. Een droge huid begint te trekken, krijgt een andere kleur en voelt niet lekker aan. Bovendien is deze huid ook nog eens heel kwetsbaar.

Vervuilde huid
In de winter wordt de huid minder blootgesteld aan de open lucht omdat we de huid zo veel mogelijk met warme kleding willen bedekken en hierdoor voelt de huid minder fris aan. Het is niet enkel een gevoel, maar in werkelijkheid is de huid ook meer vuil. Dit heeft overigens niets te maken met hygiëne, maar gewoon omdat de huid minder aan de open lucht wordt blootgesteld.

Stofwisseling
In de winter verandert de stofwisseling in de huid. De oorzaak hiervan ligt in het gebrek aan vetten in de huid door de droge lucht en omdat bij lage temperaturen de talgklieren minder effectief zijn.

Dunnere beschermlaag
Omdat er een verandering in de stofwisseling is, gaat het vette beschermlaagje van de huid tot het minimum slinken en soms helemaal verdwijnen. Je merkt dit zelf heel duidelijk doordat je huid veel gevoeliger is en er een verandering van kleur plaats vindt. Je handen en je gezicht hebben hier het meeste last van omdat deze niet of nauwelijks bedekt zijn en dus niet door kleding beschermd worden tegen de kou en de droge lucht.


huid visie - huidverzorging in de winter.jpgHuidverzorgingstips


#1. Hydrateren
De aanloop naar de winter is het moment om je huid een flinke boost te geven. Wanneer je huidbarrière gezond en sterk is, kan je huid zich beter weren tegen koude temperaturen en lage luchtvochtigheid. Zorg er dus voor dat je dagcrème stoffen als vitamine C, vitamine E of niacinamide bevat. Ook vochtvasthoudende stoffen als collageen en hyaluronzuur zijn een goede keuze. Daarnaast is het met de vrieskou ook aangeraden om een dagcrème te nemen die wat minder water bevat en dus wat rijker is. De DNA crème is een rijkere crème waarvan de emulsievorm niet kan bevriezen.

Niet alleen van buiten naar binnen maar zeker ook van binnen naar buiten hydrateren is belangrijk. Genoeg water drinken is de basis, maar water heeft vooral een zuiverende werking. Om ervoor te zorgen dat de huid van binnenuit langer gehydrateerd blijft zijn veel groenten en goede vetten uit vis, olijfolie, avocado en noten ook belangrijk.

#2. Exfolieer regelmatig
De herfst en winter maken je huid droger, daarom is het verstandig af en toe te exfoliëren. In de zomer doe je dit ook, maar in de winter moet je het zeker niet overslaan. Voor het lichaam gebruik je het best een scrub met olie, omdat dit meteen hydrateert. Voor het gezicht een product met zuren, omdat dit makkelijk te combineren is met de huid verzorging in de avond.

#3. Pas op met uv-straling
Ook in de winter is uv-straling aanwezig. Deze is minder sterk, maar wel van invloed. Smeer je dus in met een beschermingsfactor met minstens SPF 10 voordat je naar buiten gaat. Wanneer je een exfoliant gebruikt met AHA of BHA zuren dan moet je zeker de huid beschermen tegen uv-straling want deze maken je huid gevoeliger voor de zon.

#4. Vermijd lange en warme douches
Hoe verleidelijk het ook is om na een koude winterse dag een lange, hete douche of een ontspannen bad te nemen, dat is voor je huid echt niet goed!
Hete douches en baden onttrekken alleen nog meer vocht van het lichaam en je huid huid gaat daardoor nog droger aanvoelen dan daarvoor. Eigenlijk volstaat een douche of een bad van 5 minuten in lauw water.

#5. Verzorg je handen
De kou, wind en warmte van de radiatoren in huis plegen eveneens een aanslag op je huid. Vergeet vooral je handen niet in deze maanden! We verzorgen onze handen vaak pas wanneer het eigenlijk al te laat is en ze te droog aanvoelen. Smeer voor het slapen gaan je handen in, maar ook overdag is een aantal keer insmeren een must om droge handen te voorkomen. Wist je dat je ook gewoon je dagcrème kan gebruiken om je handen mee in te smeren
Hebben je handen wat meer voeding nodig dan kun je je handen tijdens een huidverbeterende behandeling laten verwennen met een bijzondere CO-2 handpakking. Het resultaat zal je versteld doen staan: een fijnere structuur, super zachte handen en minder zichtbare vlekjes!

#6. Bescherm je lippen
Naast je handen zijn ook je lippen uitermate vatbaar voor de schade van de winter. Het dunne membraan is extra gevoelig voor droogte en gezien de versnelde verdamping door droge en koude lucht zouden ze ideaal gezien altijd vochtig moeten zijn. Bovendien versnellen we het barsten vaak onbewust door te likken aan onze lippen als eerst reflex. Smeer een lipbalsem 's avonds en 's ochtends op je lippen om droge lippen te voorkomen.

#7. Vergeet je ogen niet
Leg ook je ogen extra in de watten, want ze hebben het nodig tijdens de koude wintermaanden. Kies bij voorkeur voor een vochtvasthoudende, vette oogcrème die onder andere retinol en vitamine K bevat. Breng een kleine hoeveelheid oogcrème op je vingertop aan en dep een paar keer ter hoogte van je oogkas. De crème hoeft niet aangebracht te worden tot aan je ooglid. Met kleine kloppende bewegingen verspreid je de oogcrème vervolgens met zo min mogelijk druk van binnen naar buiten. Hebben je ogen een extra boost nodig? Gebruik dan het Marmatrix oogmasker met gevriesdroogde algen. Dit vliesmasker zorgt voor een directe vermindering van expressielijntjes en hydrateert de huid rond de ogen.
Bron: PascaudTerug naar nieuwsoverzicht